Ο πονόδοντος είναι μια οδυνηρή ενόχληση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ανακουφιστείτε προσωρινά και να μπορέσετε να κοιμηθείτε.
1. Παυσίπονα
Η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη θα μειώσουν αποτελεσματικά έναν ήπιο έως μέτριο πονόδοντο. Φροντίστε να τηρήσετε την συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στις οδηγίες.
Εάν, ωστόσο, ο πόνος είναι εντονότερος θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οδοντίατρο σας ώστε να σας συστήσει κάτι πιο δυνατό.
2. Κρύες κομπρέσες
Οι κρύες κομπρέσες βοηθούν στην μείωση της έντασης του πονόδοντου. Επίσης, μπορείτε να τυλίξετε λίγο πάγο σε μια πετσέτα και να την εφαρμόσετε στο σημείο του πόνου.
Κρατήστε την κομπρέσα 15-20 λεπτά.
3. Ανύψωση του κεφαλιού
Η συγκέντρωση αίματος στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πόνο και φλεγμονή. Για μερικούς ανθρώπους, η ανύψωση του κεφαλιού με ένα επιπλέον μαξιλάρι μπορεί να τους ανακουφίσει αρκετά ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν.
4. Πλύσεις με αλατόνερο
Οι στοματικές πλύσεις με αλατόνερο είναι ένα γνωστό γιατροσόφι για τον πονόδοντο. Το αλατόνερο έχει αντιβακτηριακές ικανότητες και ανακουφίζει προσωρινά από τον πόνο.
5. Τσάι με μέντα
Το τσάι με μέντα μπορεί, επίσης, να σας ανακουφίσει προσωρινά από τον νυχτερινό πονόδοντο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, η μέντα περιέχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ενώσεις και επιφέρει ένα μούδιασμα στην περιοχή του πόνου.
Γιατί καποιοι πονόδοντοι είναι εντονότεροι τη νύχτα
Οι πονόδοντοι μπορεί να είναι ισχυροί την ημέρα, αλλά φαίνεται να χειροτερεύουν το βράδυ.
Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι επειδή όταν κάποιος ξαπλώνει, το αίμα συγκεντρώνεται στο κεφάλι. Αυτό το επιπλέον αίμα στην περιοχή μπορεί να αυξήσει τον πόνο και την πίεση που οι άνθρωποι αισθάνονται από τον πονόδοντο.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι πόνοι είναι χειρότεροι τη νύχτα είναι επειδή υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί. Με λίγα λόγια, το βράδυ είναι πιο εύκολο να επικεντρωθεί κανείς στον πόνο που αισθάνεται.
Όποια κι αν είναι η αιτία του πονόδοντου είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας το συντομότερο δυνατό. Οποιεσδήποτε “θεραπείες” στο σπίτι προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.
Πηγή: medicalnewstoday.com