Ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή-μόλυνση των ούλων, η οποία προκαλείται όχι από μικρόβια που κολλάμε από ένα μολυσμένο ποτήρι ή φιλί, αλλά από μικρόβια που κάθε μέρα αναπτύσσονται στο στόμα μας, όταν δε βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας. Τα ούλα είναι διογκωμένα, αιμορραγούν και είναι ερυθρά. Η ουλίτιδα δεν αφήνει μόνιμα προβλήματα. Είναι δυνατόν ένα παιδί να έχει ουλίτιδα για 20 χρόνια και όταν αντιμετωπιστεί με σωστό και επίμονο βούρτσισμα και περιοδικό καθαρισμό, οι ιστοί θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση. Τα ούλα μετά από μερικές μέρες θα σταματήσουν να αιμορραγούν και θα αποκτήσουν και πάλι υγιή όψη.
Δύο είναι οι λόγοι που συνήθως προκαλούν ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα:
- Οδοντική μικροβιακή πλάκα-Πρόκειται για άσπρες, μαλακές εναποθέσεις, για ένα αόρατο κολλώδες στρώμα γεμάτο μικρόβια, που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών και οφείλεται σε κακό βούρτσισμα.
- Τρυγία-Η γνωστή σε όλους πέτρα των δοντιών. Η πέτρα, δεν είναι μικρόβιο, αλλά αποτελεί μια “φωλιά” μικροβίων, προκαλείται από άλατα του σάλιου μας που σχηματίζουν μία σκληρή, αδύνατον να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα, πέτρινη μάζα γεμάτη πόρους , μέσα στους οποίους “φωλιάζουν” τα μικρόβια. Τα μικρόβια μαζεύονται, «φωλιάζουν» κάτω από τα ούλα και με δυσκολία απομακρύνονται.
Άρα, για να έχουμε ένα καθαρό στόμα χρειάζεται τέλειο βούρτσισμα σε μία τέλεια επιφάνεια, δηλαδή σ’ ένα στόμα χωρίς πέτρα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο περιοδικός καθαρισμός, η αποτρύγωση. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 3, 6, 9, 12 ή και 18 μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά μαζεύεται η πέτρα. Υπάρχουν ασθενείς που το σάλιο τους έχει τόσα άλατα, ώστε πρέπει κάθε 3 μήνες να κάνουν καθαρισμό, και ασθενείς με τέτοια ποιότητα σάλιου που σε 18 μήνες ο καθαρισμός δεν είναι απαραίτητος. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η στοματική μας υγιεινή, δηλαδή ασθενείς που δε βουρτσίζουν καλά σχηματίζουν πιο γρήγορα πέτρα.