Τι είναι η τερηδόνα και πως την αντιμετωπίζουμε ;
Η τερηδόνα είναι παθήση που παρουσιάζεται στα δόντια σε κάθε ηλικία . Δημιουργείται από τα βακτήρια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα και τρέφονται από τα οξέα τα οποία δημιουργούνται από τα υπόλοιμματα των τροφών . Δεν είναι μόνο η κοινή ζάχαρη επιβλαβής για την υγεία των δοντιών , αλλά και οι παρακάτω κατηγορίες τροφίμων και ροφημάτων :
-
Αποξηραμένα φρούτα (κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και η ζάχαρη "ταΐζει" τα βακτήρια .
-
Παγωτά- Αναψυκτικά (η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών είναι πολύ επιβλαβής για τα δόντια, ιδιαίτερα αν λαμβάνονται πολύ συχνά .
-
Καραμέλες (κολλούν στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν) .
-
Λεμόνι και όξινες τροφές
(Τροφές υψηλές σε οξέα όπως το λεμόνι, η ντομάτα μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους) .
-
Αμυλούχα τρόφιμα ( πατατάκια ,λευκό ψωμί κολλούν ανάμεσα στα δόντια, τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα) .
Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον σχηματισμό της τερηδόνας έχει αποδειχθεί πως είναι το φθόριο της οδοντόκρεμας και το σωστό βούρτσισμα . Εάν δεν βουρτσίζουμε συστηματικά ή καταναλώνουμε σημαντικές ποσότητες των παραπάνω τροφίμων καθημερινά, τότε τα βακτήρια της πλάκας συνεχίζουν να παράγουν περισσότερα οξέα με αποτέλεσμα την καταστροφή του δοντιού. Η αντιμετώπιση της τερηδόνας είναι η πραγματοποίηση έμφραξης (σφραγίσματος) .Με το σφράγισμα, αναπληρώνουμε το χαμένο μέρος του δοντιού.
Για να αποφύγουμε την διαδικασία των σφραγισμάτων, το καλύτερο πράγμα είναι η πρόληψη.
Επισκεφτείτε άφοβα τον οδοντίατρό σας για έναν έλεγχο !