Κατά τη βρεφική ηλικία είναι σύνηθες για τα μωρά να εξερευνούν τον κόσμο χρησιμοποιώντας το στόμα τους. Το πιπίλισμα της πιπίλας, του αντίχειρα ή των δαχτύλων είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς τα παιδιά το χρησιμοποιούν για να αισθάνονται ήρεμα.
Ωστόσο, εάν αυτό συνεχίζεται μετά την ηλικία των 5 ετών, θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι δυσκολίας στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Γι’αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια στον κατάλληλο χρόνο ώστε να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Πιθανές Παρενέργειες
Το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ευθυγράμμιση των δοντιών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας αργότερα.
Επιπλέον, όταν ένα παιδί συνεχίζει να πιπιλίζει τον αντίχειρα ή την πιπίλα του αφού έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά του δόντια, τότε κινδυνεύει με μόλυνση του μέσαίου αυτιού, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει σε χειρουργική επέμβαση.
Άλλες παρενέργειες που σχετίζονται με το πιπίλισμα του αντίχειρα περιλαμβάνουν:
- Αρνητικές επιδράσεις στη θέση των γνάθων, με αποτέλεσμα προβλήματα στην ομιλία.
- Μεγάλη πιθανότητα για μολύνσεις από βακτήρια ή άλλα παθογόνα.
- Παραμόρφωση ή ευαισθησία στον ουρανίσκο.
- Προβλήματα στο δέρμα, όπως κάλλοι στον αντίχειρα ή στρέβλωση του νυχιού του δαχτύλου.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από τη συνήθεια
Περίπου το 30% των παιδιών στο νηπιαγωγείο εξακολουθούν να πιπιλίζουν τους αντίχειρες τους, ωστόσο οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα παραιτηθεί από αυτή τη συνήθεια στον κατάλληλο χρόνο.
Το πιο σημαντικό είναι να δείξετε υποστήριξη και να ενθαρρύνετε θετικά το παιδί ενώ βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής της συνήθειας. Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής του, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει την ανάγκη ή την επιθυμία του να πιπιλίζει τους αντίχειρες του.
- Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσει αυτή τη συνήθεια.
- Φροντίστε έτσι ώστε το περιβάλλον στο σπίτι να μην είναι στρεσογόνο.
- Καλλιεργήστε ένα κλίμα ενθάρρυνσης για το παιδί.
- Εάν τα παραπάνω δε λειτουργήσουν, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρο σας, ώστε να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο με πικρή γεύση για να βάλετε στην πιπίλα ή τον αντίχειρα.
Πηγή: dentalnews.com